Rollout Velox 8

Vandaag was ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de rollout van het Human Power Team Delft Amsterdam. Het evenement vond plaats op de vliegbasis Woensdrecht waar de speciaal ontworpen aerodynamische ligfiets ontworpen door de TU Delft werd getoond. Met deze fiets, de Velox 8 genoemd, zal worden geprobeerd het wereldrecord snelheid op de fiets te verbreken. Het record voor de mannen staat nu op de 145 km/u en voor de vrouwen op 121,7 km/u. Het Delftse universiteits team gaat met twee vrouwelijke atleten dit oude record van 10 tot 15 september op een hooggelegen woestijn in Nevada VS proberen te verbreken met deze Velox 8.

 

Enkele maanden geleden werd ik gebeld met het verzoek of City Wireless wilde helpen met de  dataverbinding tussen de fiets en de volg-bus. Met verschillende sensoren op de fiets en de atletes, is het de wens dat deze data real time in de bus te ontvangen en geïnterpreteerd kan worden.

 

Na wat telefonisch overleg met het TU Delft team en een interne brainstorm, hebben wij de WiFi apparatuur geselecteerd en geconfigureerd.  De WiFi station voor de fiets is geselecteerd op zijn compactheid zodat deze past de kleine ruimte van de fiets, licht in gewicht, een krachtige ontvangst en zendvermogen en werkend op 12 volt batterijspanning met zo een laag mogelijk verbruik. Voor de bus is gekozen voor een grotere (sector)antenne met WiFi access point.

 

Op een doordeweekse ochtend bij de TU-Delft, lopen we langs de andere spannende projecten van de Technische Universiteit, de DARE raket, de Nuon zonneauto, en de Forze waterstof raceauto, naar de werkplaats van het Human Power Team. Na de antennes en WiFi apparatuur aan Jens de Zoete te hebben getoond en hem de werking te hebben uitgelegd, kan een eerste test worden gedaan met te koppelen randapparatuur. Alles werkt direct en zoals bedacht! Ook de station welke voor fiets was bedacht, past netjes in de aerodynamische uitsparing van de kap.

 

 

Vandaag was dan uiteindelijk de dag daar dat na een jaar bouwen en testen de Velox 8 op de landingsbaan van luchtmachtbasis Woensdrecht rijdend aan publiek en de pers werd getoond. Het was een mooie zonnige en warme dag en onder grote belangstelling kwam de fiets op hoge snelheid halverwege de baan voorbij gevolgd door de bus.

 

 

De verbinding werkt goed en stabiel en ook op een grotere afstand. De verzamelde data verscheen bijna real-time op de schermen in de bus.  Het blijkt dat dit de eerste keer is na zeven eerdere fietsen, dat het team live kan meekijken met de data van de fiets en de atletes.

 

 

Wij zijn heel blij voor het Human Power Team met het resultaat en wensen hen heel veel succes in het behalen van het snelheidsrecord fietsen volgende maand in Battle Mountain Nevada.

 

Martin Schut

 

Directeur City Wireless

 

 

 

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website