Internet op vakantie en jachthaven

Misschien heeft u ook de laatste reclame van Ziggo wel gezien?! In deze reclamespot komen de ‘buurmannen’ elkaar tegen op de camping en gaan dan vrolijk op de tablet samen de formule 1 kijken.

 

Als formule 1 fan en gewapend met een tablet op de camping in Frankrijk vorige week, was ook ik klaar om de wedstrijd te gaan bekijken.

 

Maar helaas, het WiFi op deze rustieke camping gaf geen bereik bij de tent. Dan maar even overschakelen naar 4G want ik heb immers voldoende MB’s in mijn bundel en sinds vorig jaar gaat het roaming ook uit diezelfde bundel. Ja ik heb verbinding, ja ik heb beeld, maar dan ook maar héél even en het beeld blijft bevroren!

 

Het is in de gebieden in Frankrijk waar wij doorheen gereisd zijn, niet verbeterd! Sterker nog, we hebben geen enkele 4G verbinding gehad en alleen maar 3G, soms zelfs 2G (GPRS) en vaak ook helemaal niet.

 

Helaas is de snelheid op deze laatste netwerken zo laag, dat alleen nog een beetje mail en Whatsapp werkt, maar voor te browsen en / of  Facebook is al haast niet meer werkbaar.

 

En ja hoor, direct na het passeren van de Nederlandse grens, daar was weer het vertrouwde 4G logo en dito snelheid.

 

Na wat gegoogled te hebben blijkt dat providers (zonder een eigen netwerk (Telfort)) de 4G roaming in het buitenland uit hebben staan om zo op de 4G roaming kosten (en abonnementen) te kunnen besparen. Dit is niet alleen in Nederland zo. Ook bij de Duitse en Engelse providers zonder eigen netwerk zoals bijvoorbeeld O2 is dit het geval.

 

City Wireless krijgt vaak de vraag van onze klanten ‘of het nog wel nodig is om te investeren in een WiFi netwerk, want iedereen heeft toch (onbeperkt) 4G en straks krijgen we 5G!’.

 

Mede gelet op de bovenstaande ervaring kan ik hen nu het antwoord nog stelliger geven. WiFi Internet is en zal steeds belangrijker worden de komende jaren!

 

De afgelopen twee jaren zijn wij met z’n allen series gaan kijken op Netflix. Misschien is het bij u ook herkenbaar dat waar je voorheen nog rustig konden mailen en browsen op de slaapkamer, een Netflix ineens niet meer goed werkt.

 

De constante Internet snelheid die een Netflix of Ziggo televisie vereist is anders dan een beetje browsen of mailen. De WiFi router in de meterkast kan die snelheid dan niet meer leveren in de slaapkamer.

 

Hetzelfde zien wij bij onze hotel, jachthaven en camping klanten. De access points op de gangen in de hotels of die paar WiFi antennes op een jachthaven of camping, bieden niet de goede dekking en snelheid om vloeiend een Netflix serie of streaming televisie te kunnen kijken.

 

Daarom  installeren wij onze WiFi als een Service (WaaS) in de hotelkamers en creëren wij kleinere cellen met meer access points in jachthavens en campings. De kleinere cellen bieden een betere dekking voor de hogere frequenties en met als gevolg een hogere snelheid op de tablet, smartphone of laptop.

 

Een voorbeeld hiervan zijn de Stadshavens van Medemblik. Sinds de oplevering van het netwerk medio juni, hebben wij het gebruik veroorzaakt door streaming media op het netwerk zien toenemen en ontvangt de havenmeester de complimenten van zijn gasten die het WK voetbal en de tour de France goed hebben kunnen volgen. Ook een groep van 40 personen die onlangs in de haven verbleef, had zonder problemen Netflix series kunnen bekijken. Die ene Ziggo formule 1 fan heb ik helaas nog niet gehoord.

 

 

De 5G standaard is nog nog steeds niet definitief vastgesteld en de introductie van deze netwerken zal daarom nog wel enige jaren op zich laten wachten. Daarnaast zijn er nog de nieuwe hoge kosten voor de bouw van de 5G netwerken en de afbouw van 2G en 3G netwerken,

 

Met de snelle ontwikkeling van de WiFi standaarden en dito snelheden, denk ik dat we over 5 jaar nog steeds graag verbinding maken met dat steeds betere WiFI netwerk!

 

Martin Schut

Directeur

City Wireless

 

 

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website